maanantai 4. maaliskuuta 2013

Jättihampurilainen

Muutamia vuosia sitten mieheni valitti kun kaikissa hampurilaisravintoloissa hampurilaiset on niin pieniä. Sain sitten yksin päivä idean että teen vitsillä niin ison hampurilaisen että ei voi mieskään valittaa, että on liian pieni:)

Kuva ei ole parhaasta päästä, pimeällä otettu. Hampurilainen on tuossa isolla pitsalautasella että kokoa kyllä piisaa:) Klikkaa kuvaa, niin näet isompana kuvan.


Hampurilaissämpylä (yksi iso tai 10 pientä):
3dl maitoa
25g hiivaa
1tl suolaa
n. 7dl vehnäjauhoja
Pari hyppysellistä sokeria
1rkl öljyä

Pinnalle:

Maitoa
Seesaminsiemeniä

Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää suola, sokeri ja öljy ja alusta taikinaksi jauhoilla. Kohota lämpöisessä paikassa kaksinkertaiseksi. Lämmitä uuni 225-asteeseen. Vuoraa irtopohjakakkuvuoan pohja  leivinpaperilla ja painele sämpylätaikina vuokaan. Voitele pinta maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunissa n. 15min. 

Pidän tästä ohjeesta todella paljon, sämpylästä tulee pehmeä ja kuohkea sisältä ja pinta on kivan rapea. 

Kun hampurilaissämpylä on uunissa kypsymässä valmista sillä välin pihvi. Pihvin voi tehdä oman maun mukaan. Jos haluaa päästä helpolla pihvin voi tehdä sipulikeittoaineksiin.

Itse teen usein näin:
400g naudan jauhelihaa
1prk kermaviiliä
1 vaalea kuivahtanut leivänpala tai korppujauhoja
1 muna
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
Reilusti mausteita (paprikaa, pippuria, chiliä, yrttejä ym.)

Sekoita murusteltu leipä kermaviiliin ja anna turvota. Lisää joukkoon hienoksi pilkotut sipulit, muna ja mausteet. Lisää joukkoon jauheliha ja sekoita kunnolla. Kaada koko komeus pannulle ja muotoile yhdeksi isoksi pihviksi, anna paistua rauhassa miedolla lämmöllä. Kun tulee kääntämisen aika laita iso lautanen paistinpannun päälle ja kumoa pihvi lautaselle. Sen jälkeen valuta pihvi takaisin pannulle. Kun pihvi alkaa olemaan kypsä levitä cheddar-juuston paloja pihvin päälle ja anna sulaa.

Leikkaa hampurilaissämpylä puoliksi ja liu´uta pihvi väliin. Lisää oman maun mukaan täytteitä. Meillä täytteeksi laitetaan paketti pekonia, reilusti tomaattia, suolakurkkua, salaattia, punasipulia, hieman ketsuppia, valkosipulimajoneesia, jotain tulista kastiketta tai hampurilaiskastiketta. 

Alkujaan pelkäsin että näin isosta hampurilaisesta tulee helposti kuiva mutta eipä ole kertaakaan niin käynyt, sämpylästä tulee juuri sopivan kokoinen ja mehevä pihvi auttaa kosteuttamisessa.      

 Kyllä riitti miehelle hampurilaisen koko, ei tuota yksin jaksa syödä, ei edes kaksin:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti